reede, 11. september 2020

Minu võistlused aastal 2017.

 Esimene võistlus oli Tartu Suusamaratoni säästuversioon, kus Tehvandi staadioni ümber tiirutasime.

25.02.2017 Tartu Suusamaraton 34 km  ajaga 2.51.40.  

    Meenub sellest see, et kõik panevad alguses võimsa hoo sisse ja tõmbavad hinge kinni. Kuna olin kusagil keskel, siis pidin sellega kaasa minema. Alates teisest ringist juhtub aga see, et mina hakkan mööduma pidevalt teistest ja minust ei mööduta. Samas pidamismääre ei pidanud lõpuni vastu ja suusk hakkas julmalt tagasi andma.

26.03.2017 Liepaja poolmaraton 21,1 km ajaga 1.41.25. 

    Hea isiklik rekord nii hooaja alguses. Ilm oli jahe, aga alguses päike soojendas. Meeldis ka Liepaja linn, kuigi nii vara rohelist pole ja vaid krookused õitsesid. Hotell oli stardipaigast vaid mõnesaja meetri kaugusel.



08.04.2017 Rezekne poolmaraton 21,1 km ajaga 1.42.36.

    Rada oli raske ja seetõttu ka aeg lahjem. Korraldus väga hea, naised said ka lõpetades roosi. Tõeline rahvaspordiüritus, kus osales vist pool linna. Jooksuvorm mul väga hea.



30.04.2017 Daugavpilsi poolmaraton 21,1 km ajaga 1.41.26. 

    Isiklikule rekordile kaotasin vaid sekundiga. Sõitma tuli hakata väga vara. Olin vahepeal kaalus tublisti juurde võtnud, väga vähe maganud, aga jooks õnnestus. Rada kergemapoolne, kuigi kohatine munakivi segas ja selle taha isiklik rekord ka jäi. 10 km aeg jooksu sees 47.10. Kogu aprill oli külm ja kõigis kolmes Läti jooksus oli vaid 5 kraadi sooja. 



07.05.2017 Tartu Jooksumaraton 23,4 km ajaga 1.54.32. 

    Jooks õnnestus päris hästi, soov oli kaks tundi alistada. Ilm oli väga tuuline ja jahedapoolne, aga eks seegi aitas tempot hoida. 



14.05.2017 Rapla Selveri jooks 10 km ajaga 46.43.

    Jooksuga jäin väga rahule, kuigi päike oli liiga palav. Osalesin sel aastal ka Linnajooksude Kuldrajal, seega kõikide võistluste pikimal rajal. Vorm endiselt väga hea. Aga hakkasin tundma valu ja nõrkust reie eesosas ja seda mõlemas jalas.

21.05.2017 Pihkva maraton 21,1 km ajaga 1.48.41.

    Esimene võistlus Venemaal. Jooks ebaõnnestus. Osaliselt süüdi kehv hommikusöök. Dieet ei lasknud süüa hotellis pakutut ja muud ka ei söönud ja see pani korraliku laksu. Teiseks mõõtis endomondo algul kilomeetreid valesti. Mõõtis maa pikemaks kui see oli ja seetõttu km-te ajad aeglased. Ma panen muudkui tempot juurde, aga ikka aeglane. Ja jooksin end kinni. Pärast jooksu jube halb olla, ei saa juua ega süüa. Ja seda mitu tundi. Mulle ei sobi liiga kiire algus üldse.



30.05.2017 Kambja 1. etapp 4,8 km ajaga 24.54.

    Kui vasaku jala reielihas hakkas paranema, siis parema oma läheb halvemaks. Sain joosta veel 3 korda peale seda võistlust ja edasi jalg nii valus, et mitte ühtki jooksusammu teha ei saanud. Kõndida sain ka väga kiirelt, aga jooksmisega kõik. Ei aidanud füsioterapeudi juures käimine. Keegi ei suutnud kindlaks teha, mis viga ja hooaeg rikutud. Tahtsin saada Läti sarjas ja Linnajooksude Kuldrajal head tulemust. Nüüd aga sellega kööga. Ette rutatult ütlen, et uuesti sain valudega jooksma hakata augusti alguses.

10.06.2017 Narva Energiajooks 21,1 km ajaga 2.48.19. 

    Otsustasin, et Kuldrada ei katkesta ja läksin sinna kõndima. Ei uskunud, et kolme tunniga suudan lõpetada, aga suutsin ja jäi varugi. 

18.06.2017 Ventspilsi maraton 21,1 km ajaga 2.43.55.

    Taas sain vaid kõndida, kuid õnnestus väga kiirelt. Narva aja lõin kindlalt üle. Ilm oli kõndimiseks mõnus, selline 17 - 18 kraadi sooja. Harjutan pea iga päev vaid kõndimist ja ka selles olen päris heasse vormi tõusnud. Igatahes viis jooksjat jäid minust tahapoole.



27.06.2017 Kambja 2. etapp 5,8 km ajaga 51.28.

    Kuna rada raske, siis põrutasin palju jalga ja oli väga valus ka kõndida. Paranemise märke veel ei ole.



30.06.2017 Hellenurme Suvejooks 7,8 km ajaga 55.19.

    Aeg on käimise kohta hullumeelselt kiire. Mitte sammugi joosta ei saanud. Kuna distants aga lühike, siis võtsin kohati käsile kiirkäijate tehnika ja sellega ajasin tempo üsna üles. Kiireima km aeg 6.42! Ma praegu jooksen esimest kilomeetrit sellise ajaga ... Huvitav ka see, et kiirkäimisel eriti valu ei olnud, küll aga ei talunud reie ülaosa sammugi jooksu. Siis kohe kõrvetav valu lihases.Juunis kõndisin 267 km.

09.07.2017 Lahemaa Käimismaraton 42 km ajaga 5.52.27.

    Võtsin ette sellise katsumuse ettevalmistuseks sügisesteks maratonideks. Kui aega vaatate, siis pidage meeles, et see vaid kõndimisega. Joosta ei saanud veel sammugi, kuid esimesed märgid paranemise suunas olid ometi olemas. Ühel korral küll komistasin ja see tegi reie ülaosa nii valusaks, et kartsin katkestamist, aga elasin üle. Esimese poole läbisin kiiremalt kui teise. Olin väga rahul tulemusega ja osalemisega. Ilus loodus, paras ilm +18. Kuigi eksisin ka rajal kaks korda. Kui neid poleks olnud, oleks aeg veel parem tulnud. Olin vist üldse kaheksas. Samas tean, et mitmed eespool olijad jooksid ka tihti. 



22.07.2017 Jelgava Ööpoolmaraton 21,1 km ajaga 2.39.48. 

    Aeg tuli käimise kohta ikka väga hea. Põnev oli rajal ka seda näha, kuidas kõndisin kahest jooksvast jooksjast mööda. Jalg ikka parem ja parem, kuigi joosta ikka veel ei saanud. Väga tore ja rahvarohke üritus. 

    1. augustil hakkasin hästi aeglaselt taas jooksma, et osaleda Ööjooksul siiski jooksjana, mitte enam kõndijana. Jooksin muidugi valudega, kuid asi seegi.

12.08.2017 Eesti Ööjooks 21,1 km ajaga 1.54.48.

    Jooksin kerge valuga ja ettevaatlikult. Lootsin saada aja alla kahe tunni ja see ka õnnestus. See oli sel korral, mil teisel ringil saime paduvihma ja äikese kaela. Distantsi viimasel kolmandikul sain valust hoolimata ka tempot tõsta.

29.08.2017 Kambja 4. etapp 5,1 km ajaga 27.39. 

    Rada oli sel korral muudetud raskemaks ja raskeid tõuse oli rohkem. Ometi jäin tulemusega rahule. Reis muidugi veel valus, aga iga nädalaga valu vähem ja joosta kergem.

03.09.2017 Kahe Silla Jooks 10 km ajaga 48.05

    Aeg oli üllatavalt hea, kuigi jalg andis ikka veel tunda. Samas oli tunda, kuidas vorm muudkui paraneb. Kindel on aga see, et kui Pärnus midagi ei muudeta, siis sinna ma enam jooksma ei lähe. Võistlus on kasvanud nii suureks, et osalejad ei mahu lihtsalt rajale ära. Sel korral osalesin vaid Kuldraja tõttu.

10.09.2017 Tallinna maraton 42,2 km ajaga 4.18.31

    Minu teine maraton, aga esimene jooksumaraton. Elevus oli suur, Tallinna tulin hommikul autoga ja ei saanud enam ei süüa ega juua. Taktikast ei teadnud midagi ja arvasin, et 3.30 on võimete kohane. Muidugi ei olnud, juba algus näitas seda. Mingi 10 km täitumisel hakkasin tempot tõstma ja valisin peaaegu poolmaratoni tempo. Joosta oli nii kerge. Ja siis see tuli. Peale 25. km ei saa enam kuidagi joosta. Kõndisin ja edasi kuni lõpuni suutsin vaid joosta ja kõndida vaheldumisi. Jooksuks seda muidugi ei saa nimetada, aga mingi jooksmise moodi asi ikkagi see oli. Teise poole jooksin 28 minutit kauem kui esimese. Raskus oli meeletu, eneseületamine väga suur. Ja kohe peale finišit oli selge - seda ma tahangi. Mitte kordagi ei tulnud katkestamise mõtet, ikka lõpuni venides. Venisin ja olin õnnelik.



17.09.2017 Valmiera maraton 21,1 km ajaga 1.49.33. 

    Jalg andis veel mingil määral tunda, aga olin juba päris rahul. Valmieras on raskemapoolne rada ja vigastusest peaaegu paranenuna tundus see juba päris hea tulemus. 



    Aga oh õnnetust ... Paar päeva hiljem hakkas jooksmise ajal valutama vasaku jala põlve väliskülg. Suutsin vaid kaks korda natuke joosta ja asi halvenes kiirelt ... Ees ju veel Linnamaraton, Paide-Türi, Suure-Munamäe-Võru ... Seetõttu otsustasin, et enne Paide-Türi jooksu ei jookse üldse.

24.09.2017 Tartu Rattamaraton 40 km ajaga 2.06.28.

    Otsustasin ilma ettevalmistuseta proovida sedagi. Kuna palju oli sadanud, siis kohati rada ikka täitsa mudane ja tuli teist lükata käe kõrval. Kuna tegu esimese rattavõistlusega, siis hoidsin end kaua täitsa lõpus. Mingi aja pärast katsetasin möödasõite ja sain tasapisi julguse ja kindluse kätte. Ratas toimis hästi ja jäin selle sõiduga väga rahule.



    Öösel enne Paide-Türi rahvajooksu nägin unes, et mul põlv väga haige, aga suutsin Paide-Türi jooksu läbida ja imestasin, et näe, isegi haige põleva suudan joosta.

01.10.2017 Paide-Türi rahvajooks 13,6 km ajaga 1.06.28.

    Oh ime, suutsingi. Unenägu läks täide! Esimesel kilomeetril oli küll tunne, et nüüd katkestan, aga elasin selle valu üle ja hiljem läks kergemaks. 3 minutit ainult aeglasemalt kui aasta varem ja sel korral koos vigastusega. Aga peale jooksu oli põlv ikka väga valus. Otsustasin, et nädala pärast toimuva Linnamaratonini ei tee sammugi joosksu. 



07.10.2017 Tartu Linnamaraton 42,2 km ajaga 6.04.21.

Lõpetasin, kuid milliselt ja millise hinnaga ... Esimesed 12 km jooksin valuga põlves. Kui otse astusin, oli valu talutav, aga iga pööramine tõi põrguvalu. Sealt alates enam sammugi joosta ei saanud. Hakkasin kõndima, kuna tahtsin Linnamaratoni medalit ja särki, Linnajooksude medalit ja Kuubiku medalit. Kõndisin väga kiirelt kuni 24 km-ni. Ja siis äkki ei saa enam kõndida, jalg ei kõverdu põlvest üldse. Kartsin katkestamist. Otsisin kaua, kuidas jalga maha panna ja lõpuks leidsin selle. Pidin sirge parema jalaga kõndima ja seda väga aeglaselt. Ja kõndisin lõpuni. Ka mingi arst tuli vahepeal küsima, kas kõik korras, kohati soovitati katkestada. Aga see minu jonn on selline, et kui terve, siis kõik hea, kui aga asjad halvasti, siis olen ennasthävitav. Toomemäel jäin viimaseks, Leili Teeväli jooksis minust mööda. Aga lõpetasin! Sain Linnamaratoni särgi, medali(taheti 10 km medal anda), Linnajooksude medali, Kuubiku medali. Ja läbisin Kuldraja, kus sain viimase koha. Ühtpidi tore ja teistpidi kurb, käin ühest vigastusest teise. Ja rikkusin põlve nii, et jalg pidi paranema mitu kuud. 



Teist aastat järjest jäi ära oodatud Suure-Munamäe - Võru jooks ja mõlemal korral tervise tõttu.

Ka Läti jooksusarjas jäin sinna, kuhu väga ei soovinud.Arvesse läks 3 head ja üks kehvem jooks ja parim kõnd. Ei saagi head kohta tulla. Edasi valisin tee, mis viis jõusaali ja harjutasin seal peaaegu kevadeni. Muidugi ujulas ka. 


Kohtumiseni!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar