teisipäev, 30. august 2022

Ummamuudu liina üüjuusk 2022.

                    Tere.

    Otsustasin eraldi kirja panna ka selle väiksemal jooksul osalemise. Nagu ikka, on meie ööjooksud tegelikult siiski õhtujooksud. Samas mõistan korraldajaid ja osalejaid, kes ei soovi liiga hilja koju jõuda. Liikluse mõttes on muidugi korraldamine lihtsam kui see algaks tund või kaks hiljem. Samas jooksime siiski hämaras või peaaegu pimedas. 

    Registreerisin end nädal enne üritust ja meelitasin ka Crisi kaasa. Viimane küll tõrkus, aga lõpuks siiski tuli ja peale jooksu ju me ei kahetse kunagi, et osalesime. Kuna start pidi olema 21.30, siis arvasin, et kohal võiks olla umbes kell 8 või natuke varem. Jõudsime Võrru umbes kell 19.45, parkisin auto Kreutzwaldi tänavale, sealt jäi võistluskeskus umbes poole km kaugusele.  Võistluskeskus ise oli linna mõttes heas kohas, samas ei ühtki kauplejat. Seetõttu natuke igav. Peaasi muidugi, et wc-d olid olemas. 

    Võtsime stardimaterjalid välja ja kõndisime auto juurde tagasi, kus vahetasime riided. Õhk oli linna kivide ja asfaldi tõttu üsna lämbe, seega tuleb natuke kõrgema pulsiga jooks. 

    Aega tuli viita niisama seistes või tammudes, midagi polnud uudistada. Lastejooksud siiski natuke leevendasid ootust.

    Stardiaega lükati natuke edasi, õnneks vaid 4 ... 5 minutit. Enne seda ühisvõimlemine. Siis kõik korraga starti. Kui lastejooksul kuulsin lugemist kümnest stardini, siis tavajooksul see kas unustati ära või öeldi seda liiga vaikselt. Igatahes oli start ootamatu nii mõnelegi meist. Stardikäsklusel hakkas kõikide aeg koheselt jooksma. Kuna 5 ja 10 km olid koos, siis algus oli päris tihe, osalejaid oli pea kolmsada. Esimesed tänavad aga piisavalt laiad, pööramisteni kulus ka natuke maad ja üsna pea muutus jooks üsna kergeks, me ei seganud üksteist. 

    Tamula äärde jõudes täitus esimene km. Aeg mul 5.13, keskmine pulss 124. Eks ma salamisi lootsin, et suudan sel korral Ülemiste aja üle joosta ja mõtlesin ka 50 minuti alistamisele. 2. km ühe pöörde kohal oli joogipunkt, asus sisekurvis, mis täiesti vale ja juua ei jõutud nii palju valmis panna, et oleks kõikidele jätkunud. Natuke kirusin, et paari lonksu palava õhtuga ei saanud võtta ja tundsin, et kui rajal vaid 1 joogipunkt, siis jääb järgmine lootus vett saada natuke kaugele. 

    Teine km sai ühe pika sirge lõpus täis ja mu aeg oli 10.24, keskmine pulss aga juba üsna üleval: 137. Teise km ajaks sain seega 5.10. Ootamatult mitme pöörde järel aga nägin veel üht joogipunkti ning rahunesin. Võtsin paar lonksu, et mitte janusse jääda. 

    2,5 km läbimisel jõudsime staadionile ja jooksime piki jooksuradu ühest otsast teise ja seal ka väravast välja. Edasi ring ümber staadioni. Kolmas km tõi aja 5.08 ja üldaja 15.32. Keskmine pulss 140. Edasi pisike ergutuspunkt, kus oli ka kastmispunkt. See oli hea, aga veesurve nõrk ja vett sain vähe. 

Km jagu  jooksime jalakäijate teedel, kuni 4 km sai täis. Üldaeg 20.36, km aeg 5.04, keskmine pulss sel km-l 142. Sealt edasi pikem tõus, aga mitte väga järsk, selline talutav, kuigi tempot tuli sel tõusul natuke kohendada. Kui vahepeal kuumuse unustasin, kuna all pool linna polnud tänavatel jooksmist ja õhk oli mõnusalt jahedam, siis mäe otsa jõudes läks palavaks tagasi. 

    Mäkke jõudes tuli aga pööre pöörde järel ning see eriti ei sobinud. Paremale, paremale, vasakule, vasakule, paremale, vasakule, paremale, tagasipööre ja paremale. Seal sai ring täis ja kohe täitus ka 5. km. Ringi ajaks sain oma kellaga 25.45. Viienda km üldaeg tuli 25.54, km aeg 5.18. See oli pettumus, kuna selgeks sai, et 50 minutit jääb alistamata. Keskmine pulss sel km-l oli 145, maksimaalne 150. Kuna kusagil seal saabub ka minu piir, siis edasi jooksin vaid pulsi järgi. Möödusin ühest pundist ja seal haakis end minu sappa üks naine. Tundus selleks, et mitte hoogu kaotada. 

    6. km tõi üldajaks 31.03, km ajaks sain 5.10, keskmine ja maksimaalne pulss oli 143/146. Kuna km oli kerge, siis lootsin pulsi alla poole saada, kahjuks ei õnnestunud. 6,5 km peal joogipunkt, kus endale hulga vett pähe valasin ja mõne lonksu võtsin. Minu taga olev naine andis mulle müksu selga, et eest liiguksin.

    7. km andis üldajaks 36.23, km ajaks sain kehva 5.19. Pulss 147/151.  Mingi aeg edasi teine joogipunkt, kus ka endale vett pähe kallasin. Ja sealt alates muutus jooks ühtäkki raskeks. Peale staadioni surusin tempot natuke alla ja lootsin kastmispunktile. Nagu enne aga öeldud, sain kehale vett vähe, ainult tossud vajusid üle ääre vette. 

    8. km tõi üldajaks 41.36, km ajaks 5.13, pulss 147/149. Km keskmine aeg oli langenud kahjuks 5.12 peale. Kuna ees 2 km, raskemapoolne tõus ja viimase km pööramised, siis kartsin, et ei pruugi ka 53 minutit alistada. Mingil hetkel meid selle naisega ka filmiti pikalt. Hiljem youtubest nägin, et filmiti 14 sekundit järjest. Sealt alates tundsin, et enam ei jaksa ja jään minu saatjast ise maha. Hõikasin veel talle, et andku minna, mina kahjuks jään. Ta püüdis mind küll julgustada. 

    Ja maha ma vaikselt jäin. Viimase tõusu alguses täitus 9. km ja üldaeg mul 46.46, km aeg oli aga üllatavalt natuke paranenud, see tuli 5.10, pulss 148/149. Km keskmine aeg 5.12. See andis justkui jõudu ja tõusul hakkasin eesjooksjatele hoopis järele jõudma. Üleval saingi 2 jooksjat kätte ja natukese aja pärast ka möödusin. Kuigi pöörded võtsid vastikult hoogu maha, siis sain enesekindlust. Kahjuks oli ka näha lõikamisi ja tean, et vähemalt osad tegid seda kogemata. Rajal puudusid segastes kohtades suunajad. Ise tegin enne starti raja endale kaardi peal selgeks, kõik seda aga ei teinud ja teisel ringil tekkisid ka juba vahed sisse. 

    Viimase km pööramised küll raskendasid jooksu, aga siiski tuli see mu päeva kiireim ja alistasin ka 5 minuti piiri. Oleksin küll soovinud enamat, kuid lõpus õnnestus kõik nii hästi, et alistasin ka 52 minuti ja sain ametlikuks lõpuajaks 51.31, minu kella järgi 51.28. Pulss viimasel km-l 152/156, km keskmine aeg 5.09. Mulle oli seegi oluline, et lõpus jõu leidmisega jooksin teise ringi  2 sekundit kiiremini kui esimese.



    Medalit ei olnud, saime mingi rinnamärgi, veepudel ja banaani. Hetk hiljem oli ka Cris lõpetanud ja minu julgustaja lõpu eel. Viimasele olen väga tänulik ja sain teada ka tema nime: Maria Sarv. Kui keegi teda teab, siis öelgu minu tänu talle edasi. Crisi sai ajaks 51.44 ja see oli peale haigust hea edasiminek. Enesega ei saanud täielikult rahul olla, sest kaotasin 2,5 sekundiga Ülemiste ööjooksu ajale.

    Kui üritusest midagi arvata, siis sellest võiks saada suur üritus, korraldajad aga on harjunud vist vaid pisemate üritustega. Kaasa tuleks tõmmata Võru linn, et elataks rohkem kaasa, et oleks piisavalt vabatahtlikke, et ka kohalikud aeglasemad jooksjad tuleksid kohale. See tõmbaks ehk üle Eestilist tähelepanu. Selliseid lihtsaid jooksjaid oli väga vähe, kohal olid ikka kiiremapoolsed rahvajooksjad. Rada on üldjuhul päris hea, ainult üks tõus, mis pole hullult raske. Stardi ja finišikoht ka hea. Ainult enne lõppu olevat pidevat pööramist saaks ehk natuke vähendada. Stardiks on valitud hea tänav, kus me üksteist ei talla. Kui minult küsida, kas osalen veel, siis arvan, et osalen küll. Ainus soov, et märgi asemel saaksin medali.

    Koju jõudsime umbes kolmveerand kaksteist.


    Kohtumiseni!


   

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar