laupäev, 8. juuni 2024

Eesti Ööjooks Rakveres.

                     Tere!

    Otsustasin lühidalt selle jooksu kirja panna, kuna saavutasin enda kohta hea tulemuse. Registreerisin end 10 km jooksule, sama tegid ka Silvia, Liisi ja Kristen. 

    Kell 16.30  alustasin kodunt sõiduga, käisin läbi ka Lõunakeskuse Maksimarketist ja edasi võtsin Liisi ja Kristeni peale. Sõidu ajal ajasime üht vihmasadu taga ja püüdsime selle ka lõpuks kinni. Olin aga täielikult rahulik, kuna kõik prognoosid lubasid õhtuks Rakverre kuiva õhtut. Radaripilt aga näitas, et ei pruugi kuivaks jääda ja õhtused prognoosid olid kõik muudetud ja prognoosisid hoopis sadu. Nii palju siis nendest ilmamudelitest.

    Rakverre jõudsime mõni minut peale seitset. Auto parkisin Vee ja Kastani ristil asuvasse parklasse. Peagi saabus samasse parklasse ka Silvia. Kastani tänav oli üles kaevatud ja seetõttu vist oligi jooksutrass ja võistluskeskuse asukoht muutunud. Võtsime numbrid välja ja auto juurde tagasi. Kahjuks aga jõudis siis vihm kohale ja sadas kuni stardini. 

    Veetsime autos aega, vahetasime riided ja jalanõud ja siis jooksuga võistluskeskuse juurde.  Osadele vihm meeldib, kuid mulle ainult jooksu ajal, muul ajal jooksuriietes see mulle ei sobi. Spordihoones sees ootasime viimase hetkeni, tegin seal ka natuke venitusi ja mõni minut enne kella kümmet läksin starti. Rajale tuli end teiste vahelt pressida, kuna osad vist ei tihanud otse rajale end teiste vahele pressida. Parajasti käis ka ametlik soojendus, kus mina olen alati väga tagasihoidlik. Ka stardieelne vanne jäi mul vandumata. Samas sellest polnudki tolku, sest kogu jooksu ajal nägin vaid üht jooksjat, kes vannet jooksu ajal ka täitis.

    Kui nüüd plaanidest kirjutada, siis ennekõike soovisin selle aasta parimat tulemust. Valgas läks ametlik aeg natuke üle 53 minuti. Mõtlesin, et rahule jään vaid siis kui suudan joosta alla 52 minuti. Muidugi, salamisi lootsin eelmise aasta Ülemiste 50.07 üle joosta, kuid selles kahtlesin tugevalt. Seega: alla 52 minuti! Esimene km nii nagu läheb ja edasi saada keskmine 5.12 km kohta ning lõpus natuke kiirendada kui jaksu peaks olema. 



    Start oli väga tihe ja kella panin käima täpselt stardijoone ületamisel. Keeruline oli jalale uuteks sammudeks ruumi teha. Kurvides astusid mõned ka väljastpoolt ootamatult sisekurvi teistele ette. Õnneks ei kestnud selline trügimine kaua, kuna peagi jõudsime laiemale tänavale. Esimese km aeg rõõmustas, sest massis jooksmisest olenemata sain ajaks 5.25. Samas pulss tegi ärevaks, kuna näitas juba üle 130. Vihmasadu lõppes ja hakkasin natuke kuuma tundma. 

        Kui läbitud sai 2. km, siis natuke ehmatasin, sest km ajaks sain 5.01 ja keskmine tõusis 5.13 peale. Ei julgenud nii kiiret tõusu 5.12 keskmise kanti saavutada. Pulsi keskmine sel km-l oli 134. Liiga varajast pulsi tõusu üle 130 aga kartsin, sest siis tuleb piir rutem kätte. 

    Esimesel kolmel km-l oli pööramisi liiga palju, edasi oli neid vähem. Kolmanda km aeg 4.59 ja seega muutus km keskmine aeg juba nii ruttu 5.08 peale. Pulsi keskmine 134. Kuna pulss jäi muutumatuks, siis see rahustas. 

    Neljandal km-l oli ka tõusu ning km ajaks sain 5.04. Keskmine 5.06, see aga eeldas, et alistan ka 51 minuti piiri. Pulsi keskmine sel km-l oli 136. Teadsin, et kui pulsi keskmine läheb üle 140, siis võin end kinni joosta. 

    Viies km oli ebameeldiv, algas see tõusuga ja siis muutus pinnas. Imelikud munakivid ei võimaldanud vabalt joosta. Km teine pool oli pinnasest olenemata kerge, kuna tulid laskumised. Üks kitsas lõik oli aga väga kehva munakivi tee ja seal pidin väga jalga hoidma. Kui jooksin üle stardijoone, siis sain ajaks 25.10. Viie km täitumisel sain aga ajaks 25.27, km aeg 4.58, keskmine 5.05. Pulsi keskmine oli 136. 

    50 minuti alistamine ei tundunud väga tõenäoline, sest selleks pean teise poole jooksma minuti jagu kiiremini. Kuna aga ring osutus lühemaks kui 5km ja ringi ajaks sain 25.10, siis arvasin, et suudan teisel ringil need 10+ sekundit võita ja võistlusaja saada siiski alla 50 minuti, mis oleks hetke unelm. 

    Teisel ringil avastasin, et tegelikult on esimene km päris korraliku tõusuga, esimesel ei märganud seda rahva rohkuse tõttu. Ometi sain ka selle km aja enda kohta hea: 5.02, pulss aga kerkis 141 peale, mingil hetkel oli see ka 146. Püüdsin väga tempot ühtlasena hoida ja kuidagi vastu pidada. Mitmel pool märkasin n.ö. palgatud kaasaelajaid, aga kohati oli raja ääres ka kohalikke elanikke toetamas, see meeldib mulle alati kõige rohkem. Lehvitasin tänutäheks kõikjal, kus kaasa elati ja paljud ka märkasid seda ning elasid hetke mulle rohkemgi kaasa. 

    7. km ajaks sain 4.57, km keskmine 5.04 ja pulss 142/144. Teadsin, et ka järgmine km on kergem ning julgesin tempot hoida. 8. km aeg tuli 4.52, keskmine 5.02. Nüüd hakkasin salamisi lootma, et saavutan ka keskmise km aja 5.00 või sekundi jagu kiiremaltki. See annaks tõepoolest 10 km lõpuajaks natuke alla 50 minuti. Peale 2018. aasta lõppu ei ole ma kordagi suutnud joosta alla 50 minuti. Võistlusaeg aga tundus tulevat tõesti alla 50 minuti. Selle km pulss 144/146. 

    9. km tuli lihtsalt vastu pidada, sest seal kaks tõusukest. Üllataval kombel ma vastu ka pidasin ja olin kindel, et jooksen viimase km-l kõige kiirema km. aja. Üllatuslikult sain ka 9. km ajaks 4.52, pulss 147/150. Kuidas ma nii suutsin, ei tea. Keskmine aeg km kohta tuli ikka 5.02 ja olin kindel, et ei saa alla 5.00. 

    Viimasel km-l pidasin tõusu ilusasti vastu ja suutsin sama tempot hoidagi. Kahjuks aga jäid siis massiliselt ette 5 km kõndijad. Pidevalt pidin paremale kalduma ja seega natuke pikema maa jooksma. Lõpusirgele jõudes oli hoog päris hea ja suutsin seal kiirendadagi. Finišijoone ületades sain distantsi pikkuseks vaid 9,89 km. Seega ei tule ametlikku aega 10 km kohta. Viimase km keskmiseks ajaks aga sain 4.31, võistluse ametlikuks ajaks 49.07, enda kella järgi 49.11. Pulss 150/153. Tõusumeetreid kogunes minu kella järgi 47, laskumisi 41, seega peaks tegelik jääma sinna kahe numbri vahele.  Kogu jooksu keskmine pulss 139, sammu pikkus 1.15. Juua ma jooksu ajal ei vajanud, kuigi vihma oleks võinud tibutada, kohati kippus palavaks.

    1. ringi aeg 25.10, teise ringi oma aga koguni 23.57!

    Enim aga rõõmustas see, et km keskmiseks ajaks sain lõpuks 4.59, mis annaks 10 km lõpetamisel ajaks 49.50. Seega kõik õnnestus! See oli teine jooks peale mu haigestumist 2018. aastal ja mitmeid pikki vigastusi, kus aeg oli enam-vähem. Viie ja poole aasta kiireim jooks! Muidugi, mu eelmised kiiremad olid 3 minuti jagu kiiremad, aga siis polnud ka seda jubedat depressiooni, mis mu lõhkus ega ka kanna vigastust, millest paranemine võttis aega pea 3 aastat.


 



    Medal kaela, edasi suur järjekord, kus esmalt anti tühi kotike ja edasi iga vabatahtlik pani midagi sisse. Jooke anti 3 pudelit, aga midagi head ampsata peaaegu mitte midagi. Üks imepisike šokolaad marmelaadiga ja skyr. Palusin endast ühel osalejal ka pilti teha, kahjuks need eriti ei õnnestunud. Tagantjärele öelduna, ühtki ametlikku pilti minust võistlustel ei tehtud, millest on kahju. Ootasin ära ka Silvia, Liisi ja Kristeni, kuigi juba hakkas oodates natuke külm. Edasi jakike selga ja kohe läks paremaks. 

    Mõned pildid ka nendest ja edasi auto juurde. Koju jõudsin peale kella kahte. 


    Kohtumiseni!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar